Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Repslagare  Seiler  Ropemaker  Cordiers  Touwslager  Rebslager  Reepschläger

Repslagere  Reipslager  Cordai    Cordeleros  Provazníci   Kötélverö    Konop

Köydenpunoja       Rópadóir     Powroznik                                                               

 Do you know the word for ropemaker in other language? Please send me an e-mail (E-post).

 

Arlöv

 

 

 

AB Herman Gotthardt.
Redan 1896 startade Gustav Bachmann Skeppshandel ett repslageri i hörnet av Lommavägen och Repslagaregatan. 1909 köpte Herman Gotthardt hela verksamheten, som förutom repslageriet även omfattade lager och kontor med försäljning i Malmö. Gotthardt var född
i Danmark 1873 och hade erfarenhet av skeppshandel sedan barnsben.

Ambitionerna var höga, bl. a. lades två par räls parallellt för utdrivningsmaskinerna, man siktade på att bli norra Europas största industri-repslageri. 1916 bildade man aktiebolag. Men tiderna efter första världskriget var svåra och de första tio åren var man flera gånger nära konkurs.
Från 1926 gick det dock bättre och man köpte en flätmaskin för deltaflätat tågvirke. Man glömmer lätt att för ”Repan”, som företaget kallades av folket i Arlöv, var repslagningen bara en del av verksamheten. Man var Norra Europas största skeppshandelsgrossist, med egen tillverkning av presenningar, flaggor, livräddningsartiklar, fendrar, linor mm. Man blev grossister på lanternor, kätting, ankare och andra skeppssmiden. Bilden från ett lager, nedan, visar detta. Fullständiga skeppsutrustningar såldes bl.a. till Kockums varv i Malmö.

 

 

 

 

 

 

 

1932 utvidgades verksamheten då man köpte in vävstolar från Tyskland. Vävmästaren Franz Spanowsky värvades från Schlesien. Och så blev man Sveriges största tillverkare av kokosmattor.


Herman Gotthardt sålde 1943 bolaget till advokaten Åke Wiberg, som redan ägde Malmö Strumpfabrik. Detta medförde att huvudkontoret vid Skeppsbron i Malmö flyttades dit och fastigheten vid Skeppsbron avvecklades. Kokosgarnet till mattorna färgades på ”Strumpan” och vävdes i fina mönster på fabriken i Arlöv. Det var den tidens revolution på mattmarknaden. Tillverkningen av rep från naturfiber upphörde tidigt 1960-talet, däremot fortsatte syntetrep att produceras.

Efter att Åke Wiberg sålt sitt ”industriimperium” till Stig Sandell flyttas, 1975, kontoret och all verksamhet till Arlöv. Man köper upp konkurrenter och företaget blomstrar. Dock upphör det mesta av tillverkning och företaget blir rena grossister inom skeppsfurnering.

Från 1985 ingår AB Herman Gotthardt i Eneqvistbolagen och 1995 flyttas all verksamhet till Malmö.
2004 upphör firmanamnet och verksamheten fortsätter under namnet: Watski AB.

 

De går att titta på saker från repslageriet i Arlöv. De finns i Industrimuseet. Se bilder från gamla museet på  http://repslagaren.zoomin.se/index/130657.html

På sidan "Katalog 1931" kan du bläddra i Herman Gotthardts produktkatalog.

 

 

.

 

För att komma vidare, ställ makören/pekaren på "start", längst upp till vänster. Då hittar du tjugotvå undersidor.

 Place your PC pointer, cursor on START and you’ll find 22 more sides about rope making.

 

 

     SENAST

 UPPDATERAD 

21 mars 2018

 

 Litteratursidan

      NY BOK

 

 

 

 

 

              

Som en gest mot att 20% av besökarna är tysktalande, finns nu ytterligare en artikel på tyska i webbdisken.