Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

Repslagare  Seiler  Ropemaker  Cordiers  Touwslager  Rebslager  Reepschläger

Repslagere  Reipslager  Cordai    Cordeleros  Provazníci   Kötélverö    Konop

Köydenpunoja       Rópadóir     Powroznik                                                               

 Do you know the word for ropemaker in other language? Please send me an e-mail (E-post).

 

 
REPSLAGARENS BULLAR.


Till och från har jag bjudit på mina egna bullar. De som gillar dem vill ofta ha receptet. Så här kommer det.

Ingredienser:

50 g jäst
½ liter vatten
3 tsk havssalt, mald
2 tsk råsocker
½ dl rapsolja
9 dl vetemjöl special + 1 dl till utbakningen
4 dl rågmjöl, inte sikt eller grahamsmjöl
1 msk mald kummin, eller brödkryddor

Jag brukar koka vattnet och låta det svalna till 37 grader. Smula ner jästen tillsammans med sockret och oljan. När jästen har smält och vilat 30 min. tillsätter jag salt, mjölet och kryddor.

Arbeta väl. Har du svaga armar, använd degkrokarna i maskinen.
Låt kalljäsa, i kylen, ca 4 – 5 timmar. Ta fram degen och låt den jäsa i rumstemperatur 1 timme.
Knåda ordentligt. Skär upp 24 bullar av degen. Lägg på två bakplåtar.
Låt de jäsa under bakduk 30 minuter + tiden som ugnen värms upp till 240 grader.


BRYTBRÖD

Ibland tar jag en del av degen, enligt ovan, och gör brytbröd. Gott till soppor eller grytor som jag är väldigt förtjust i.

Då kavlar jag ut degen så tunt jag vågar med en vinflaska. Mjöla bordet ordentligt.

Sedan strör jag ut ca 1 msk flingsalt, 2 tsk hela kummin och 1 dl riven parmesanost (eller vilken favorit ost du vill.

Sedan rullar jag ihop degen som en rulltårta. Skär den i ca 25 cm bitar. Varje bit vrider jag som en spiral, då får det färdiga brödet form som ett rep.

Båda varianterna gräddas i 240 grader i 13 minuter. Låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Jag brukar frysa in baket efter 4 timmar. Sedan tar jag det jag behöver ur frysen innan jag går och lägger mig. Har det i en sluten plastpåse. På morgonen är det som nybakt.

 

Förr var det vanligt att varje repslagare hade sina egna favoriter till arbetsbrödet. Ibland blandat med torkade frukter, bär, (russin, äpple, lingon, blåbär), nötter eller andra godsaker. Ibland grövre eller finare men viktigast var att det mättade. Ofta var drycken till vatten.

Fler recept finns att hämta på webbdisken, som PDF fil, längst upp på sidan.

Just nu finns:

Repslagarens bullar

Repslagarens blåbärsbröd.

Repslagarens starka potatissallad.

Gulasch.

 

 

 

.

 

För att komma vidare, ställ makören/pekaren på "start", längst upp till vänster. Då hittar du tjugotvå undersidor.

 Place your PC pointer, cursor on START and you’ll find 22 more sides about rope making.

 

 

     SENAST

 UPPDATERAD 

4 maj 2017

 

 Litteratursidan

      NY BOK

 

 

 

 

 

              

Som en gest mot att 20% av besökarna är tysktalande, finns nu ytterligare en artikel på tyska i webbdisken.